עורך דין צוואות וירושות

צוואות וצווי ירושה

למה לכתוב צוואה?

כתיבתה של צוואה היא משימה לא פשוטה, הן במישור הנפשי והן במישור המעשי.

אדם הבא להשאיר צוואה צריך לקחת בחשבון את ההשלכות שיהיו לבחירות שיבחר הן על העתיד הכלכלי של מי שיהיו המוטבים הצוואה והן על עתיד היחסים בין המוטבים השונים ובין אלה שרואים אתת עצמם כמוטבים בפוטנציה ואינם נכללים בצוואה.

אם כך אולי כדאי שלא להשאיר צוואה ולהסתפק בברירות המחדל הנזכרות בחוק הירושה?

הדבר אינו מומלץ מכמה סיבות.

חוק הירושה הישראלי (חוק הירושה, תשכ”ה-1965) קובע מספר כללים:

  1. יורשים על פי דין הם בן/בת זוג של המוריש וכן ילדיו (מכל בני ובנות זוגו בהווה או בעבר) וצאצאיהם, הוריו אחיו ובמקרים מסוימים גם סבים וסבתות (סעיף 10 לחוק הירושה)
  2. במות המוריש ללא שהשאיר צוואה יורשים אותו יורשיו על פי דין בסדר אותו קבע המחוקק. סדר הקדימות הראשוני הוא: בן/בת הזוג, ילדי המוריש, הורי המוריש וסבו וסבתו. החוק קובע כי אם הייתה למורש במותו בת זוג, תקבל היא מחצית מן העיזבון וילדיו או נכדיו או כל צאצא של המוריש את המחצית הנותרת. אם לא השאיר המוריש ילדים או נכדים או צאצאים בכלל, תקבל בת הזוג שני שלישים מן העזבון והוריו או אחיו, אם ההורים אינם בחיים, יקבלו שליש. כמו כן אם המוריש ובת הזוג התגוררו יחדיו בדירה משותפת במקרה השני בו לא השאיר המוריש צאצאים תקבל בת הזוג את כל חלקו בדירת המגורים וההרוים או האחים יקבלו שליש משאר העזבון (סעיף 11 לחוק הירושה).
  3. כמו כן קובע החוק באילו חלקים יחולק העיזבון ועוד קביעות חשובות שנועדו למקרה בו אדם הלך לעולמו ללא שהשאיר צוואה.

יחד עם זאת החוק מכיר בכך שרוב האנשים מעוניינים לקבוע באופן עצמאי כיצד יחולק עיזבונם לאחר מותם ולכל אחד יש שיקולים שונים בעניין זה. את הקביעה הזו הסדיר המחוקק בסעיף 40 לחוק הירושה.

החוק קובע מספר דרכים בהם ניתן להשאיר צוואה:

  1. צוואה שנעשית ונחתמת בפני עדים. (סעיף 20 לחוק הירושה)

זו הצוואה המקובלת מכולן. בד”כ יפנה המוריש לעו”ד ויערוך צוואה כאשר עורך הדין מוודא שהצוואה תואמת לדרישות החוק בכל המובנים. עורך הדין יוודא שהמוריש כשיר להוריש, שהיורשים כשירים לרשת (במקרה ולא, יסדיר עורך הדין את הדרך שבה יורשים שאינם כשירים לרשת, יוכלו ליהנות מן העזבון) שימונה מנהל עיזבון במידה וגודל העזבון מצדיק את בדבר ועוד.

עורך הדין יתן גם מענה למקרים בהם המוריש מעוניין לצוות על דברים שפחות מקובלים וינחה את המוריש כיצד עליו לפעול כך הצוואה לא תיפסל בגלל התנגדויות של מי שיכול להיות להם עניין בצוואה.

לבסוף ידאג עורך הדין להחתים על הצוואה את העדים וישמור עותק שלה במשרדו.

המוריש יהיה רשאי לבצע הפקדה של הצוואה אצל רשם הירושות ובכך להבטיח שעם מותו יהיה רישום לכך שהפקיד צוואה ובכך יובטח כי רצונו יתממש.

  1. צוואה בכתב יד (סעיף 19 לחוק הירושה)

המדובר בצוואה אותה עורך המוריש לרוב ללא שהוא משתף אחרים. יכולות להיות סיבות לכך שהמוריש אינו רוצה שאיש ידע על צוואתו ולכן הוא מכין צוואה ללא עדים וללא שיתוף של גורם אחר. גם צוואה ללא חתימת עדים יכולה להיערך על ידי עורך דין (שכן הוא חייב בחובת סודיות ללקוח). צוואה כזו צריכה להיכתב בכתב ידו של המצווה על מנת להבטיח שאכן הוא זה שכתב את הצוואה.

  1. צוואה בפני רשות

אמירה של דבר הצוואה או מסירתה לידי גורם שיפוטי (רשם, שופט, דיין בבית דתי וכן הלאה).

חשוב מאוד לוודא שהצוואה עומדת בדרישות החוק שכן אם היא לא תעמוד בדרישות אלה לא יוכל רצונו של המצווה להתקיים, ועזבונו יחולק על פי ברירות המחדל ליורשים על פי דין.

שירותים נוספים של המשרד

צוואות וירושה | יפוי כוח מתמשך | גישור משפחה | הסכם ממון | יעוץ לפני גירושין | הסכם גירושין בהסכמה | תביעות משמורת | מזונות | תביעת גט | פירוק שיתוף

יצירת קשר

נשמח לסייע לכם בכל עיניין. אנא מלאו את הטופס ולנדאג ליצור עמכם קשר במהלך 24 השעות הבאות.